+381 61 324 37 67 zlatnidvorzlatibor@gmail.com

Turistički program i sadržaj

Planina čije talasaste padine krase borovi sa četinama boje starog zlata ove godine obeležava 125 godina organizovanog turizma.
1893. godina i poseta kralja Aleksandra Obrenovića prvi su korak u formiranju današnjeg turističkog centra čije su draži do tada uživali samo meštani I stanovnici Užičkog regiona. Izvor Kulaševac, kraj kojeg je kralj ručao, tada dobija naziv Kraljeva voda a sledeće godine tu je podignut prvi zidani objekat na ovom delu Zlatibora: česma na čijoj ploči beše uklesano: “Kralj Aleksandar I 20. avgusta 1893.” Prosečna nadmorska visina Zlatibora je oko 1.000 metara a najviši vrh je Tornik visine 1496m. Zatalasane visoravni ove planine krasi mnoštvo reka, potoka i jezera bogatih raznim vrstama ribe. Alpska i subalpska klima Zlatibora pružaju prijatna leta I duge snežne zime. Njegova posebnost se ogleda I u izuzetno velikom broju časova sa sunčevim sjajem koji prosečno iznosi blizu 2.000 sati godišnje. Ruža vetrova koja se formira nad planinim zajedno sa produktima četinarskih iglica, izuzetno blagotvorno deluju na ljudski organizam. Blagost klime je ono čini lekovitost ove planine. Karakterističan zlatiborski pejzaž predstavljaju prostrani travnati pašnjaci koji su ponegde ukrašeni borovom šumom I čitav predeo pun je brojnih lekovitih biljnih vrsta. Životinjski svet Zlatibora čini mnoštvo vrsta od kojih su neke divljači koje privlače lovce a neke su I zaštićene vrste. Posetiocima Zlatibora su na raspolaganju celodnevni i poludnevni izleti ili višednevni turistički aranžmani do mnogobrojnih obližnjih lokaliteta: Stopića pećina, Vodopad u Gostilju, Muzej na otvorenom – Staro selo Sirogojno, manastiri Uvac i Dubrava, specijalni rezervat prirode Uvac, crkve brvnare u Jablanici i Dobroselici, umetničke galerije na Borovoj glavi, Trnavi i Šljivovici, rodne kuće Dimitirija Tucovića i Sava Jovanovića Sirogojna, vidikovcima Tornik i Čigota kao I brojna kupališta. Za ljubitelje zimskih sportova Zlatibor nudi na raspolaganju tri skijališta. Dva su namenjena za alpsko skijanje – Tornik i Obudojevica, a treće skijalište, na lokaciji Tić polje, je sa terenom namenjenim za nordijske sportove. Skijalište Obedojevica se nalazi u samom turističkom centru Zlatibora. Prvi ski lift tipa sidro je postavljen još sedamdeseth godina proslog veka. Na ovoj blagoj padini, idealanoj za početnu obuku, se tokom sezone postavi i nekoliko mini ski liftova za decu. Preporučuje se svima koji prvi put staju na skije.
Ski centar „Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m, 9 km od turističkog centra Zlatibora. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat dok je samo šestosedna žičara kapaciteta 3.000 skijaša na sat. Na ski centru nalaze se staze različitih kategotija a četiri staze pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, Ski centar Tornik nudi I obilje letnjih sadržaja. Sa vrha Tornika pruža se pogled na Durmitor, Jahorinu, Taru, Ribničko jezero, vrhove Čigota i Murtenica, sela Jablanicu, Dobroselicu, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor… Na Torniku vas očekuju i

• Staze za pešačenje
• Dečije igralište
• Tjubing staza (letnje sankanje)
• Bob na šinama
• Mini golf teren
• Multifunkcionalni teren
• Avantura park

Turistička ponuda Zlatibora danas je obogaćena brojnim sportsko rekreativnim I zabavnim sadržajima. Bogat noćni život, mnoštvo bazena otvorenog I zatvorenog tipa, prirodne lepote, brojne manifestacije doprineli su da Zlatibor postane atrkativna destinacija tokom cele godine. Dve nove atrakcije svakako su Dino I Avantura park sa svojim adrenalinskim, zabavnim pa I edukativnim sadržajima. Tokom ove godine program Zlatiborskog kulturnog leta izgledaće ovako:

 

AVGUST

01. avgust – Aktivna Srbija, Trening dan, (Kraljev trg)
01. avgust – Festival narodne muzike (Kraljev trg)
02. avgust – Ilindanski sportski susreti (Gostilje)
03. avgust – Letnji ulični erski kabare (Čajetina)
03. avgust – Koncert Halida Bešlića (Kraljev trg)
04. avgust – Dani pastrmke (Gostilje)
04. avgust – Letnji ulični erski kabare (Zlatibor)
05. avgust – Festival „Dobro sa Zlatibora“ (Kraljev trg)
05. avgust – KUD Abrašević – Beograd (Kraljev trg)
06. avgust – Koncert Lene Kovačević (Kraljev trg)
08. avgust – Koncert benda „Old friends“ (Kraljev trg)
09-11. avgust – Muzički festival „Hills up“ (Tić polje)
13. avgust – KUD „Zlatibor“ (Kraljev trg)
14. avgust – Koncert klasične muzike (Kraljev trg)
15. avgust – Dečija predstava „Naša deca“ Branislav Nušić (Kraljev trg)
16. avgust – Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ (Kraljev trg)
17-18. avgust – Ulični svirači (4 lokacije, Zlatibor)
19. avgust – Sabor izvorne narodne pesme „Bez izvora nema vode“ Rožanstvo
20. avgust – Svečana akademija povodom 125 godina organizovanog turizma
22. avgust – DŽuboks bend (Kraljev trg)
23. avgust – KUD „Gruža“ (Kraljev trg)
24-26 avgust – Tamburaši (Kraljev trg)